دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) به گفته نیل پتل (Neil Patel، دیجیتال مارکتر معروف)، به هر مدلی از بازاریابی محصولات و خدمات میگویند که از طریق دستگاههای الکترونیکی انجام می شود. بنابراین دیجیتال مارکتینگ چیز خیلی جدیدی نیست و از گذشتههای دور نیز در دنیا وجود داشته است.
ابزارهای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال
ابزارهای بازاریابی دیجیتال مارکتینگ شامل موارد زیر میشود:
- سئو (بهینهسازی برای موتورهای جستوجو)
- بازاریابی محتوا (Content Marketing)
- بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)
- بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)
- استراتژی محتوا (Content Strategy)
- تبلیغات بر اساس کلیک (PPC)
- اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)
- تبلیغات بنری (Banner Advertising)
- ایمیل مارکتینگ
- بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ (یا اصطلاح قدیمی آن: تبلیغات موبایلی)
- بازاریابی از طریق همکاری در فروش (Affiliate Marketing)
- تولید محتوا
- بازاریابی ویروسی دیجیتال (Digital Viral Marketing)
مراحل دیجیتال مارکتینگ
جستوجو یا سرچ
اگر گوشیباز نیستید و از مدلهای جدید به بازار آمده خبر ندارید، با جستوجوی عبارتهایی مثل: «بهترین گوشیهای جدید»، «بهترین موبایل زیر ۵ میلیون»، «گوشی سامسونگ ۲۰۲۰» سعی میکنید تا فهرستی از مدلهای قابل انتخاب را پیدا کنید.
نقش دیجیتال مارکتینگ در این مرحله به چند بخش قابل تقسیم است. اولین مرتبه بخش محتوا محور است. این بخش کار همان بازاریابی متکی بر محتوا است. دوم اینکه سایت یا هر نوع بستر دیگری که برای انتشار محتوا در نظر گرفته شده باید سئو (SEO) باشد.
مقایسه
پس از خواندن فهرستها و محتواها باید مدلها را با هم مقایسه کنید. نام سه مدل پیشنهادی را جستوجو میکنید. در جستوجو روی اولین لینک که یک تبلیغ است کلیک کنید. کارشناس دیجیتال مارکتینگ میتواند تبلیغات را طوری بهینهسازی کند که در میان نتایج جستوجو بهصورت هدفمند به مشتریان نمایش داده شود.
معمولاً در سرچها نمیشود به یک نتیجه قانع بود و چندین تب را همزمان باز میکنیم. وقتی چندین گزینه وجود داشته باشد، جزئیات پر اهمیت میشوند. در این قسمت دیجیتال مارکتر باید مطمئن شود که اطلاعات موردنیاز کاربر در دسترس هستند و در کل تجربه کاربر رضایتبخش باشد. در اینجا مهارتهای طراحی، تجربه و واسط کاربری نقش پررنگی پیدا میکنند.
تشویق به خرید
بعد از کلی جستوجو به یک انتخاب نهایی خواهیدرسید. قیمتها، گارانتی و لوازم جانبی را هم بررسی میکنید و در نهایت تصمیم میگیرید از یک فروشگاه نه چندان مشهور خرید کنید.
در مراحل خرید کارها خوب پیش میروند و پیامکی دریافت میکنید که ثبت سفارش را تایید میکند.
در این مرحله کارشناس دیجیتال مارکتینگ به کمک ابزارهای تحلیل دیجیتال مثل گوگل آنالیتیکس درک کرده که کاربران از چه منابعی وارد وبسایت میشوند، به کدام قسمتهای سایت میروند و بهطورکلی عملکردشان بر چه اساس و چگونه بوده است.
جلب اعتماد مشتری
از چیزی که خریدهاید راضی هستید و هرکسی میپرسد از کجا خریدهای نام فروشگاه آنلاین را میگویید. در همان روز پیامکی از طرف فروشگاه اینترنتی دریافت میکنید که گلس و قابهای این مدل ۳۰ درصد تخفیف خوردهاند. بنابراین گلس و قاب را هم از همین فروشگاه سفارش خواهید داد. در پیامک تبلیغ لینک صفحه اینستاگرام فروشگاه هم گذاشتهاند؛ بعد از نگاهی به صفحه اینستاگرام از محتوایش خوشتان میآید و دنبالش میکنید.
در این مرحله کارشناس دیجیتال مارکتینگ سعی میکند با ارسال پیام، تبلیغات، مدیریت شبکههای اجتماعی و تدوین کمپینهای فروش اینترنتی، کاری کند که مشتریان قبلی را به خرید دوباره تشویق کند.