وبلاگ (weblog) یا وب نوشت (البته به آن بلاگ هم میگویند.) توسط دیوید واینر (نخستین وب نگار دنیا) اختراع شد. وبلاگ درواقع از دو واژه وب (web) + لاگ (log) تشکیل شدهاست که به معنای ثبت وقایع روزانه است. وبلاگ میتواند حاوی گزارش روزانه، اخبار روز، یادداشتهای شخصی و … باشد.
در ادامه علاوهبر ذکر تفاوت بین وبلاگها و وب سایتها به توضیح کوتاهی درمورد چگونگی نوشتن وبلاگ نیز پرداختهایم.
تفاوت وبلاگ با وب سایت
وبلاگها و وب سایتها در نگاه اول شباهتهای زیادی با هم دارند اما در اصل دارای تفاوتهای ساختاری و کاربردی فراوانی هستند. وجه اشتراکشان این است که هر دو به انتشار مطالب در فضای مجازی میپردازند اما تفاوتهایی زیادی دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیمکرد.
طراحی و ساختار
همانطور که میدانید وبلاگها از ساختار سادهتری نسبت به وب سایتها برخوردار هستند. هر کسی بهراحتی در مدتزمان کوتاهی میتواند یک وبلاگ طراحی کرده و در آن اولین محتوای خود را نیز منتشر کند اما وب سایتها اندکی زمان بیشتری میبرند و به تخصص بیشتری هم نیاز دارند. اما شرکتهای طراحی سایت خوبی هم وجود دارند که در مدتزمان کوتاه و با هزینه اندکی اقدام به طراحی سایت حرفهای میکنند که میتوانید بدون نگرانی کار خود را به آنها بسپارید.
ویژگیها و امکانات
اگر بخواهیم از نظر فنی بررسی کنیم وبلاگها تنها زیرشاخهای از وب سایتها هستند و در بعضی از ویژگیها نیز مشترکاند. اما بهطورکلی وبلاگها میتوانند کاملا مستقل از وب سایتها باشند. اما از آنجایی که وبلاگها کاربردهای کمتری نسبت به وب سایتها دارند و اصلا با هدف متفاوتی ساخته میشوند امکانات و ویژگیهای کمتری هم نسبت به سایتها دارند.
رسمیت
طراحی وب سایت نسبت به وبلاگ بهطورکلی رایجتر است. اصولا سایتها برای اهداف تجاری و بازاریابی و راهاندازی کسبوکار اینترنتی طراحی میشود. در اینجا مخاطبان هدفمند و به اصطلاح مشتریان و خریداران بازار هدف اصلی هستند اما در وبلاگ اینگونه نمیباشد. اگر چه امروزه وبلاگ نویسان متوجه این موضوع شدهاند که با وبلاگ خود هم میتوانند به کسب درآمد بپردازند و در کنار ارائه مطالب مختلف میتوانند محصولات و خدمات خود را هم از طریق مخاطبان به فروش برسانند.
در وبلاگ نویسی، شخصیت و تمایلات زیاد نمایش داده میشود. بیشتر بلاگها دور محور یک قالب خاص چرخیده و یا یک موضوع که بهصورت فردی انتخاب میشود. اما در این موارد بسیار انعطافپذیر میباشد و میتوانند در مورد موضوعات خاصی بحث کنند. اما موضوع وب سایتها معمولا واحد و اغلب درمورد کسبوکار است.
شرایط نگهداری و پشتیبانی
نگهداری از وبلاگها بهمراتب سختتر از وب سایتها است. یکی از دلایل نگهداری آسان از وبلاگها که درواقع یکی از ویژگیهای آن نیز محسوب میشود این است که هنگامی که یک تغییر در یک آیتم ایجاد کنید، تمامی آیتمها در وبلاگ بهروزرسانی میشوند. اما در طراحی وب سایتها اغلب برای ایجاد تغییرات و بهروزرسانی نیاز به طیکردن مراحل و مقدمات بیشتری است.
چگونه وبلاگنویسی کنیم؟
وبلاگها باید به گونهای نوشته شوند که علاوهبر حفظ احترام مخاطب به سوالات مختلف آنان در مورد مسائل گوناگون نیز پاسخ دهد. بهطور کلی وبلاگ باید شرایطی را برای مخاطب بهوجود بیاور که بتواند راحتتر به اطلاعات خود دست پیدا کند. کسانی که وبلاگنویس هستند معمولا با اصول نویسندگی آشنایی دارند و میدانند برای جذابتر کردن نوشته خود از چه کلمات و ساختاری استفاده کنند. البته این مورد نیاز به آموزش آنچنانی ندارد و شما اگر به نویسندگی علاقه داشته باشید با اندکی استعداد هم داشته باشید با کمی تمرین نویسندگی میتوانید به این مهارتها دست پیدا کنید.